Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe graag we het ook zouden willen, maar niet elke zwangerschap verloopt helemaal goed. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen krijgen te maken met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wat is dit precies? En hoe zijn de kansen voor het kind?

Wat is het precies?
Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bevindt de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar juist daarbuiten. Meestal bevindt de bevruchte eicel zich in de eileider, maar de buikholte, baarmoederhals of eierstok komt ook voor. De buitenbaarmoederlijke zwangerschap gevolgen kunnen verschillend verlopen, maar toch houdt een dergelijke zwangerschap meestal niet langer dan 3 maanden stand. De complicaties voor de zwangere vrouw kunnen erg groot zijn, waardoor de zwangerschap afgebroken zal worden. Dat dit grote lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen, met zich mee zal brengen moge duidelijk zijn. Professionele begeleiding tijdens en na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn dan ook een must.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen

Het kan, met name in het begin van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap, erg moeilijk zijn om deze te herkennen. De eerste periode verschilt nauwelijks van een gewone zwangerschap. Aangezien de vrucht groeit op een plaats waar het niet voor gebouwd is, zal de groeiende vrucht na een tijdje voor pijn gaan zorgen. Als voorbeeld nemen we de eileieder. Hoe groter het embryo wordt, hoe groter de pijn. Grote kans dat de eileider gaat scheuren of barsten als de druk te groot is geworden. Vaak veroorzaakt dit bij de zwangere vrouw pijn in de schouder. Dit komt door het zenuwstelsel wat in verbinding met elkaar staat. Door de interne bloeding kan er al snel bloedarmoede gaan ontstaan. Flauwvallen en duizeligheid zijn daar de symptomen van.

Elke vrouw is verschillend, en ook geen één buitenbaarmoederlijke zwangerschap is hetzelfde. De buitenbaarmoederlijke zwangerschap symptomen kunnen zich bij iedereen op een andere wijze gaan uiten. Heb je last van buitensporig veel bloedverlies of pijn? Schakel dan altijd een arts in!