Duizeligheid bij zwangerschap

Zwangere vrouwen ervaren vaak duizeligheid tijdens de zwangerschap. Het is dan ook één van de symptomen van een zwangerschap. Soms kan deze duizeligheid zo ernstig zijn dat je zelfs flauw kunt vallen. Hoe kan dit gebeuren? En hoe kun je voorkomen dat je duizelig wordt, of zelfs flauwvalt?

Oorzaken van duizeligheid

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor dit zwangerschapssymptoom. Een lage bloeddruk in combinatie met bloeddrukdalingen komen veelvuldig voor. Ook de bloedsuikerspiegel kan te laag zijn. Verder kunnen je organen en je benen onder druk komen te staan van de baarmoeder. Hierdoor stroomt het bloed moeilijker terug omhoog. Verder kan, in de latere fases van de zwangerschap, het lastig zijn om nog op de rug te liggen. De baarmoeder kan aders gaan dichtdrukken waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. Hierdoor kun je uiteraard duizelig worden. Zijwaarts liggen en slapen is dan de beste oplossing.

Wat te doen bij duizeligheid?

Krijg je plotseling een aanval van duizeligheid? Bij een lage bloeddruk of lage bloedsuikers kan iets eten snel helpen om de ergste duizeligheid te laten verdwijnen. In het geval van een lage bloeddruk kan iets zouts eten of drinken al helpen. Bij lage bloedsuikers kan een kleine maaltijd al helpen om de ergste klachten te laten verdwijnen. Heb je last van druk van de baarmoeder op benen en organen? Even gaan liggen of zitten met de benen omhoog kan jouw duizeligheid snel laten verdwijnen.