Gevoelige borsten bij zwangerschap

Gevoelige borsten kunnen één van de eerste symptomen van een zwangerschap zijn. Niet alleen de borsten zijn gevoelig, ook de tepels kunnen gaan steken. Hoe kan het komen dat je gevoelige borsten bij een zwangerschap hebt?

Oorzaak van gevoelige borsten

Tijdens de zwangerschap zijn de borsten zich aan het voorbereiden op een erg belangrijke functie als het kind geboren is. De melkklieren en de melkkanalen zijn in volle ontwikkeling om jouw baby straks van melk te kunnen voorzien. Tijdens deze ontwikkeling zullen de borsten gaan groeien. Ze worden gevoelig, kunnen gaan steken en worden groter en gezwollen. De borsten zijn zich aan het voorbereiden op de melkproductie. Een gemiddelde borst van een vrouw weegt voor aanvang van de zwangerschap ongeveer 200 tot 300 gram. Dit gewicht kan tijdens de zwangerschap toenemen tot wel 800 gram. Geef jij na de geboorte borstvoeding aan je baby? Dan kan dit gewicht zelfs nog meer toenemen.

Colostrum

Gevoelige borsten horen bij een zwangerschap. Het is dan ook absoluut niets om je zorgen over te maken. De borsten ontwikkelen zich om de baby straks van melk te kunnen voorzien. Schrik niet als er een lichtgele vloeistof halverwege de zwangerschap uit je borsten komt. Dit wordt “colostrum” genoemd en is in feite de voorloper van melk.