Zwangerschap per week

Ben jij voor de eerste keer zwanger? Dan wil je graag weten waar je aan toe bent. Hoe gaat de zwangerschap verlopen in de komende 9 maanden? Waarschijnlijk heb je al veel tips gekregen van je ouders, familie en vrienden die al eens eerder een zwangerschap hebben meegemaakt. In dit artikel behandelen we enkele specifieke weken uit de zwangerschap. Wat kun je verwachten?

5 weken zwanger

In de eerste 4 weken heeft zijn de cellen flink gaan groeien. Je toekomstige kleine is na 5 weken zwangerschap nog niet groter dan een rijstkorrel. Toch wordt de eerste aanleg gemaakt in de ontwikkeling van het hartje. Na 5 weken zwangerschap doe je er goed aan om contact op te nemen met een verloskundige. Zij kan je verder begeleiden bij je zwangerschap. Ook is het raadzaam om op je voeding te gaan letten.

6 weken zwanger

De groei zet nu sterk door. Ten opzichte van vorige week is het “rijstkorreltje” al 2 keer zo groot geworden. Het hartje klopt tussen de 110 en de 160 slagen per minuut. De armen en benen beginnen langzaam uit te groeien en de hersens beginnen activiteit te ontwikkelen. Ook de ogen krijgen vorm na 6 weken zwangerschap.

We maken een sprong van enkele weken.

9 weken zwanger

Na 9 weken zwangerschap is de baby ongeveer 2 centimer lang. De baby kan al licht bewegen in de buik. De armen en de benen groeien erg snel en ook de oren en het melkgebit (de basis) krijgen vorm na 9 weken. Klinkt veelbelovend toch? Weet dat je baby op dit moment nog maar 2 gram weegt.

Een grote sprong voorwaarts in de tijd.

33 weken zwanger

De baby zal na 33 weken zwangerschap een kleine 2 kilo wegen en tussen de 42 en 45 centimeter lang zijn. Het immuunsysteem is nog volop in ontwikkeling. De huid wordt ook steeds dikker.

37 weken zwanger

Na 37 weken is de baby nagenoeg volgroeid. Een gemiddeld gewicht van 2,8 kilo zorgt ervoor dat jij een flink gewicht mee moet nemen. Je baby zal een kleine 50 centimeter groot zijn waardoor de ruimte in de buik steeds kleiner en kleiner wordt. Het einde van de zwangerschap is in zicht.

39 weken zwanger

Na 39 weken zwangerschap is het bijna zover. Je baby komt dagelijks nog een kleine 30 gram aan en is na 39 weken zo’n 50 centimer groot. Het hoofdje van de baby zal gaan indalen. Hierbij zakt het hoofdje van de baby naar het bekken toe. Zorg voor voldoende rust en nog even volhouden! Het einde van de 40 weken durende zwangerschap komt er bijna aan.